Veelgestelde Vragen

Ik wil een animatie maken, hoe werkt dat?

View Glue kan natuurlijk jouw animatie maken, maar er zijn ook tal van andere mogelijkheden om je in je behoefte te voorzien.

Laten we beginnen met de manier waarop wij een animatie maken. Ons proces bestaat uit 4 stappen…

Oriëntatie en Mogelijkheden

Allereerst laat je ons uitgebreid weten wat je wilt, waarom je het wilt en wat je met de animatie wilt bereiken. Het is natuurlijk ook goed om te weten welk budget je wilt en kunt spenderen aan je initiatief. 

Wanneer de wensen en doelstellingen bij ons duidelijk zijn, kunnen we samen de uitvoermogelijkheden bekijken. Wil je gewoon simpelweg wat informatie overbrengen en is het niveau van uitvoer van de animatie daarbij dan ook niet van belang. Of wil je juist dat wij een animatie maken van hoogstaande kwaliteit die de kijkers versteld zal doen staan?

Afhankelijk van het antwoord op de bovenstaande vraag komen we samen op 1 van onze 3 standaard pakketkeuzes uit waarin wij doorgaans de animatie maken. Het proces in al onze pakketten is nagenoeg gelijk en door de transparante all-in prijs kom je achteraf nooit voor verrassingen te staan.

Script Creatie

Nu je een helder beeld van de kosten en de uitvoermogelijkheden gekregen hebt en ons de animatie wilt laten maken. Beginnen we met het opstellen van het script. Dit is tevens de belangrijkste fase van iedere animatie video. Het script is immers gevuld met de informatie die je wilt overbrengen en moet dus kort en krachtig zijn, maar wel doordringen tot de kijker.

De kunst van een sterk script is dat naast het gebruik van het gesproken woord, ook de kracht van het getoonde beeld gebruikt wordt. Dit samenspel zorgt voor een dynamische animatie video die bij de kijker blijft hangen.

Storyboard Creatie

Voor we de animatie maken, is het van belang dat je een goed beeld hebt van hetgeen in de video staat te gebeuren. Zo weet je wat je kunt verwachten en kun je (als je daar behoefte aan hebt) zelf de regie in handen nemen. Om onze ideeën zo helder mogelijk over te brengen, maken we daarom gebruik van een storyboard. Dit storyboard is als het ware een stripverhaal die precies laat zien wat er per scène in de animatie af zal gaan spelen en welke details in de video voor zullen komen.

Animatie Maken

Het script en de verhaallijn zijn nu duidelijk en we kunnen dus eindelijk de animatie maken. Ons team van deskundige animatoren zal zorgvuldig beeld voor beeld het verhaal uit het storyboard om gaan zetten in een vlotte en dynamische animatie video en deze desgewenst voorzien van audio en sound effects. Na oplevering is je animatie direct klaar om ingezet te worden.

Nu dat je weet hoe wij een animatie maken, ben je misschien nieuwsgierig welke mogelijkheden er nog meer zijn?

Je kunt bijvoorbeeld ook zelf een animatie maken. Als je een beetje creatieve aanleg hebt en wat uren van je tijd kunt investeren, zou je kunnen kiezen voor een van de vele “doe het zelf” oplossingen online.

Animatiefilmpje maken? Wat kost dat nou eigenlijk?

Het simpele antwoord op deze vraag is, dat je rekening moet houden met een prijs van ergens tussen € 1.000 en € 8.000 om een animatiefilmpje te laten maken.

Nu zal je vast denken; “Wat een breed bedrag!?” Vandaar dat het minder simpele antwoord op deze vraag wat uitleg behoeft.

Wie gaat je animatiefilmpje maken?

Om te beginnen zijn er verschillende manieren om een animatiefilmpje te laten maken. Je kunt het zelf doen, een net afgestudeerde zzp’er op zijn zolderkamer aan het werk zetten of natuurlijk een professioneel bedrijf die zijn strepen verdiend heeft in de hand nemen. Afhankelijk van je verwachtingen en je budget is deze keuze vrij.

Wil je uniek werk of een animatiefilmpje wat op basis van templates gemaakt wordt?

Ook kun je de keuze maken uit uniek, op maat gemaakt werk, of een animatiefilmpje wat gemaakt wordt met gebruik van bestaande template illustraties. Deze laatste optie is natuurlijk veel minder tijdrovend en daardoor goedkoper, maar daarentegen ook een stuk minder persoonlijk en dynamisch. Je zult namelijk veel video’s tegenkomen met dezelfde beelden en afhankelijk van je initiatief zal het lastiger zijn om de aandacht van je kijker vast te houden.

Hoeveel uren zijn de producenten kwijt wanneer ze je animatiefilmpje maken?

Zoals aangegeven is de productietijd van een op maat gemaakt animatiefilmpje natuurlijk vele malen langer dan een animatiefilmpje wat met behulp van templates gemaakt is en dat bepaalt natuurlijk ook mede de prijs die berekend wordt om jouw animatiefilmpje te maken.

Daarnaast is de lengte van jouw animatiefilmpje hierbij dus ook doorslaggevend. Het duurt natuurlijk vele malen langer om een animatiefilmpje van 3 minuten te maken dan een animatiefilmpje van 1 minuut. 

De uurprijs van je producent speelt dus een grote rol wanneer je een animatiefilmpje laat maken. 

Welke service en kwaliteit verwacht je?

Tot slot wordt de prijs (net als bij vele andere producten en diensten) bepaalt door de service, het afwerkingsniveau en natuurlijk de wow factor die je verwacht.

Wil je je bedrijf en merk laten associëren met de grote jongens? Is uitstraling en oog voor detail van belang? Heb je niet de tijd en ook niet de creativiteit om zelf de productie van je animatiefilmpje te begeleiden en laat je dit liever over aan ervaren spelers? Dan zul je natuurlijk al snel voor de diensten van een gerenommeerde animatiestudio kiezen waar doorgaans ook een hoger prijskaartje aan zit.

De uiteindelijke prijs om een animatiefilmpje te maken is dus eigenlijk gebaseerd op de afwerking, de tekenstijl, of het handgemaakt is of niet, het aantal uren dat in de productie gestoken wordt en het expertiseniveau van de producenten die je animatiefilmpje maken.

Wanneer je met het idee speelt om een animatiefilmpje te maken, zou je aandacht eigenlijk meer gericht moeten zijn op wat het animatiefilmpje je op kan leveren, dan wat het je zal kosten. Op basis daarvan kun je gemakkelijker bepalen welke service en  afwerkingsniveau je daarvoor verlangt.

Wat is de gemiddelde productietijd van een animatiefilmpje?

Wanneer je een animatiefilmpje van 60 seconden inclusief script-ontwikkeling, stemopname en sound-effects wilt laten maken, moet je rekening houden met een doorlooptijd van gemiddeld 2 tot 6 weken.

Hierbij is de productietijd van een een animatiefilmpje op basis van template beelden natuurlijk korter dan een productie bestaande uit handgetekende en op maat gemaakte beelden.

Ook is de productietijd erg afhankelijk van de feedback snelheid van de opdrachtgever. Aangezien er tijdens de productie van het animatiefilmpje meerdere feedbackmomenten en aanpassingen zijn, kan het proces vertraagd worden op basis van de reactietijd en de hoeveelheid aanpassingen en feedback die gegeven wordt.

Hoelang mag een goed animatiefilmpje duren?

De ideale lengte van een gemiddeld animatiefilmpje is voornamelijk afhankelijk van het doel van de video. Als je een product of dienst wilt uitleggen en aanbieden ligt de gemiddelde lengte doorgaans rond de 90 seconden. 

In de regel geeft dit net voldoende tijd om de kijker aan te spreken, het bestaande probleem voor te leggen, de oplossing aan te bieden en de oproep tot actie over te brengen.

Maar er zijn natuurlijk vele andere vormen van animatiefilmpjes en redenen waarvoor ze ingezet worden en hierbij is de ideale lengte per animatiefilmpje totaal verschillend. 

Er wordt veel gesproken over de ideale lengte van een animatiefilmpje, maar eigenlijk is die er dus niet. Veel mensen spreken van een bepaalde periode waarop de kijker zijn aandacht vast kan houden en hechten eigenlijk te veel waarde aan deze uitspraak. Deze uitspraak komt voornamelijk uit de vlog wereld. Hierbij moet de video dus eigenlijk de aandacht trekken en vasthouden van iedere kijker.

Wanneer je een animatiefilmpje wilt laten maken om je product of dienst uit te leggen en aan te bieden, een training te geven of je beleid en regelgeving op je kijkers wilt overbrengen, kun je deze regel eigenlijk direct overboord gooien.

In al deze gevallen heb je natuurlijk te maken met kijkers die al een bepaalde vorm van interesse hebben. Ze willen graag meer weten over je dienst of product of worden vanuit hun arbeidspositie gevraagd om het animatiefilmpje te bekijken.

Zolang het animatiefilmpje er voor zorgt dat de informatie die overgebracht wordt niet te langdradig en droog overkomt. Er veel interactie tussen beeld en gesproken woord plaatsvindt en er hier en daar een vleugje humor aanwezig is. Maakt de lengte van een animatiefilmpje niet heel veel uit voor de aandachtsspanne van de kijker.

Waarom View Glue mijn animatiefilmpje laten maken?

Wanneer je een animatiefilmpje wilt laten maken zijn er natuurlijk vele mogelijkheden en aanbieders op de markt. Het kan daarom ook best lastig zijn om echt te begrijpen waar je nu precies op moet letten voor je een keuze maakt. 

Wij hebben deze keuze heel makkelijk gemaakt, want zoals bij alles in het leven, gaat het natuurlijk om de best mogelijke prijs kwaliteitverhouding. 

Vanuit deze denkwijze leveren wij als enige in Nederland, op maat gemaakte animatiefilmpjes van hoogstaande kwaliteit, tegen een fractie van de marktprijs.

Naast deze unieke prijs kwaliteitverhouding, hebben de oprichters van View Glue ook nog eens een rijke achtergrond in de marketingwereld. Hierdoor stroomt het conversieverhogende DNA door de aderen van het bedrijf en dat zie je terug in de manier waarop wij onze animatiefilmpjes maken. Een mooie video is al een hele kunst, maar een mooie video die ook nog eens de resultaten weet te behalen en zichzelf dus meermaals terug verdient is natuurlijk een no brainer. Dat is precies wat je van een animatiefilmpje van View Glue mag verwachten.

Als dit nog niet genoeg redenen waren om je te overtuigen, is het misschien ook goed om te weten dat wij met vaste pakketten werken waarin we jouw animatiefilmpje maken. Dit is inclusief de script creatie, de stem-acteur, de geluidsbewerking en alle aanpassingen die e.v.t je aan je animatiefilmpje wilt maken. Transparant dus, je weet dus van te voren precies wat je kunt verwachten en komt op deze manier nooit voor financiële verrassingen te staan. Iets wat bij vele andere aanbieders vaak wel het geval is, aangezien hun starttarief puur op de productiekosten van het animatiefilmpje gericht zijn en het meerwerk daar later nog bij op tellen. 

Omdat alle aanpassingen bij onze pakket-prijs zijn inbegrepen en je dus volledig bij het proces betrokken kunt zijn. Ben je ook nog eens verzekerd van een productie die geheel volgens je verwachting opgeleverd zal worden. Om die reden bieden wij dan ook vol vertrouwen een 100% tevredenheidsgarantie.

Zelf een animatiefilmpje maken?

Je bent bekend met de kracht van animatiefilmpjes? Je hebt niet direct de budgetten die benodigd zijn om deze door een professionele animatiestudio te laten maken, maar je bent creatief, hebt tijd genoeg en best handig met computers? Dan kun je het zelf maken van je eigen animatiefilmpje in overweging nemen.

Er zijn inmiddels vele aanbieders die de zogeheten “doe het zelf template video’s” online aanbieden. Hierbij kun je voor een relatief lage prijs, zelf de benodigde beelden en geluiden aanschaffen vanuit een database en deze in de bijgeleverde online tool zelf in elkaar knutselen.

Hou er wel rekening mee dat je nog steeds zelf het script zult moeten maken en opnemen en dit is juist het belangrijkste element van ieder uitleg animatiefilmpje. Als het script niet sterk opgemaakt is en de stem-artiest niet kan overtuigen, kan dit het hele animatiefilmpje verpesten. De kijker zal dan namelijk veel eerder geneigd zijn om weg te klikken. 

Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden, is natuurlijk dat de meeste mensen die zelf een animatiefilmpje maken, niet in de buurt komen van het talent en de ervaring die de producenten van de gespecialiseerde bedrijven hebben. Je eindproduct zal er in 9 van de 10 gevallen, ongeacht je harde werk en toewijding, altijd als een minder dynamische dertien in een dozijn video uit gaan zien. Dus wanneer je echt het verschil wilt maken online is dit waarschijnlijk niet de beste keuze.

Goedkoop een Animatievideo laten maken?

Wanneer je denkt aan het laten maken van een animatievideo, zal je zoektocht naar de ideale producent waarschijnlijk starten met het vergaren van informatie online. Vaak is de eerste vraag dan ook; “Wat kost het om een animatievideo te laten maken? Gauw genoeg zul je dan ook merken dat de prijzen sterk uiteen kunnen lopen en wanneer je totaal geen idee hebt van de processen, zul je in veel gevallen waarschijnlijk ook even schrikken van de meeste prijzen.

Waarom kun je bij sommige aanbieders goedkoop een animatievideo laten maken terwijl je bij andere soms wel 3 of 4 keer meer moet afrekenen? Eigenlijk is het antwoord heel simpel. Het heeft allemaal met de uren die in de productie gestoken worden en het afwerkingsniveau wat je daarvoor terugkrijgt. Maar let wel op. Want net als in veel gevallen van retail, geldt ook in deze markt dat sommige aanbieders een standaard product aanbieden tegen een premium prijs. 

Wanneer je dus goedkoop een animatievideo wil laten maken, doe je er goed aan om je een beetje in de productieprocessen de verdiepen. Wat is er allemaal bij de productprijs inbegrepen? Veel aanbieders starten met een laag prijskaartje om je te binnen te lokken en laten je vervolgens bijbetalen voor elke optie die vaak bij de in eerste instantie duurder ogende concurrent standaard inbegrepen is.

Is het werk op maat gemaakt, of worden er template illustraties gebruikt? Neem altijd even een kijkje in de showreel van de aanbieder om te controleren hoe uiteenlopend de stijlen zijn. Als het veel van hetzelfde is, is de kans groot dat er veel template materiaal gebruikt wordt. Dit is dus een goedkopere manier van produceren en de prijs zou dus ook niet aan de bovenkant van het spectrum mogen liggen.

Als laatst is er natuurlijk het overduidelijke kwaliteitsverschil. Je kunt natuurlijk goedkoop een animatievideo laten maken wanneer je geen voorkeur hebt in het niveau van afwerking, je niet betrokken wilt zijn bij het proces en niks geeft om een unieke uitstraling. 

Ze zeggen wel eens; “goedkoop is duurkoop”, in dit geval is goedkoop eigenlijk “slim koop”. Als je je goed oriënteert en let op de service en het product van de verschillende aanbieders. Is het redelijk gemakkelijk om precies te zien welke aanbieder jou het meest voordelig in al je behoeften kan voorzien. Zo betaal je dus nooit teveel. Op deze manier kun je dus echt goedkoop een animatievideo laten maken!